Roolipelaaminen

Mitä on roolipelaaminen?

 Roolipelaaminen on fiktionaaliseen hahmoon samaistumista ja sen toiminnan ohjaamista. Roolipelejä on useita erilaisia. Chattiroolipeleissä viestit ovat lyhyitä, tarinankerrontaroolipelissä pitkiä ja kuvailevia ja lisäksi on niin kutsuttua IRL roolipelaamista, joka paremmin larppauksena tunnetaan.
 Kahden kansan Aldemera kuuluu tarinankerrontaroolipeleihin, jonka viestit lähetetään foorumille. Viestit ovat siis tarinamuotoisia, hahmoihin tulee viitata kolmannessa persoonassa ja aikamuotona käyttää imperfektiä, eli mennyttä aikamuotoa. Pitemmät viestit tulee myös jakaa kappaleisiin, ja hahmojen sanomiset laittaa lainausmerkkien (") sisälle ja aloittaa uudelta riviltä. Roolipelaamiseen itseensä aloitetaan uusi viestiketju (topic) foorumilla. Foorumilla pelaamisalueet on jaettu läänien mukaan. Viestin alkupuolella on hyvä selkeästi mainita, missä kyseinen peli tapahtuu, sillä lääneilläkin on aika paljon alaa. Jos roolipeliviestiin haluaa pistää omia kommentteja tai ehdotuksia vastapelaajalle, ne tulisi selkeästi erottaa muusta viestistä ja laittaa //- tai #- tai minkä ikinä haluatkaan-merkkien sisälle.
 Vähimmäislausemäärää tai mitään muuta vastaavaa ei ole. Esimerkiksi keskustelutilanteessa kun on hankala saada aikaiseksi pitkää viestiä. Viestillä pituutta saa helposti kuvailemalla ympäristöä ja hahmosi ajatuksia ja tunteita. Viestissä ei tarvitse tapahtua paljoa, että siitä saisi pitkän. Joka tapauksessa, viestin pituudesta ei tarvitse ottaa stressiä, kaikki pelaavat niin pitkillä viestillä kuin itselle tuntuu hyvältä.

Termistöä

 Seuraavaksi tulee roolipelaamiseen liittyviä termejä, ja mitkä ovat tämän roolipelin suhtautuminen niitä kohtaan.

Aikajana - Eli missä järjestyksessä pelatut pelit ovat hahmolle tapahtuneet ajallisesti. Aikajana tulisi pitää eheänä, eli hahmosi ei voi olla omalla aikajanallaan kahdessa paikassa yhtä aikaa, vaikka hahmo saa olla useammassa kuin yhdessä pelissä kerrallaan. Aikajanan eheänä pitäminen tarkoittaa esimerkiksi, että jos yhdessä pelissä hahmo saa arven, niin sitä seuraavissa peleissä omalla aikajanallaan hänellä on yhä tuo arpi.

Jakautuminen - Kahden tai useamman pelin pelaaminen samalla hahmolla yhtä aikaa. Jakautuminen on sallittua, niin kauan kunhan hahmon aikajana pysyy eheänä.

Aikahyppy - Väli hahmon aikajanalla, johon ei sijoitu pelejä. Hahmoilla voi ilman erillistä lupaa olla aikahyppyjä aikajanallaan, esimerkiksi jos hahmo matkustaa paikasta toiseen.

Menneisyyspeli - Peli, joka tapahtuu menneisyydessä. Aldemerassa eletään virallisesti vuotta 3470, mutta voit halutessasi pelata pelejä, jotka sijoittuvat vaikkapa vuoteen 3400. Menneisyyspelit ovat sallittuja, mutta ne kannattaa suunnitella tarkasti vastapelaajien kanssa, ettet vahingossakaan sotke yhdenkään hahmon tämänhetkistä aikajanaa. Menneisyyspelin ajankohta täytyy myös ilmoittaa tarkasti joko topicin otsikossa tai ensimmäisen peliviestin alussa.

Autohittaaminen - Jotkut roolipelit määrittelevät autohittaamisen vain toisen hahmon vahingoittamisena. Autohittaaminen on kuitenkin myös kaikki toisen hahmon liikuttaminen ilman vastapelaajan lupaa. Et voi esimerkiksi laittaa toisen hahmoa kävelemään paikasta toiseen. Autohittaaminen on arvatenkin kiellettyä. Taistelutilanteissa autohittaaminen saa helposti vältettyä käyttämällä "yrittää"-verbiä.

Munchaus - Hahmon voittamattomaksi tekeminen. Hahmosi ei saa pienintäkään naarmua vaikka lentäisi tiiliseinän läpi, ja hän pystyy väistämään tai torjumaan joka ainoan vastustajansa iskun. Munchaukseksi lasketaan myös, jos hahmosi pystyy jatkamaan taistelua aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka olisi kuollettavasti haavoittunut. Munchaus on kielletty.

Metapelaaminen - Metapelaamisella tarkoitetaan, että hahmo tietää, mitä pelaajakin tietää. Esimerkiksi koska pelaaja on lukenut vastapelaajan hahmon tiedot, hän laittaisi hahmonsa tietämään toisen hahmon nimen ja menneisyyden. Tämähän ei ole luonnollisesti mahdollista - hahmo ei voi tietää kaikkea, mitä pelaaja tietää.

Pelijärjestys - Peleissä edetään vuorojen mukaan, niin että joka kierroksella on jokaisen pelaajan vuoro samassa järjestyksessä. Esim jos A ja B pelaavat kahdestaan, vuorot menevät A, B, A, B... Jos mukaan tulee kolmas pelaaja C niin vuorot menevät A, B, C, A, B, C.... Jos mukaan tulee vielä pelaaja D jonka mukaantulemisviesti on heti pelaajan A viestin jälkeen on järjestys A, D, B, C, A, D, B, C... Vuorossa olevan pelaajan yli voi hypätä vain pelaajan luvalla.

Puskeminen - Eli useamman viestin lähettäminen peräjälkeen. Tätä ei tulisi harrastaa, jos keksit edelliseen viestiisi lisättävää, "Muokkaa"-nappulan käyttäminen on suositeltavaa.

Hahmoraja - Kuinka monta hahmoa pelaajalla saa kerrallaan olla. Mitään ylärajaa tässä roolipelissä ei hahmoille ole, mutta yritä pitää kaikki hahmosi aktiivisina. Uusia hahmoja saa myös tehdä niin usein tai harvoin kuin haluaa, kunhan uudet hahmot eivät heti hyväksymisen jälkeen jää hylätyiksi.

Takaisin ylös